fbpx

Claim Validation

Please provide us info to confirm the ownership and validate your claim.
Characters missing: 50
Ok, message sent.
Message not sent.

Categories

Regions

Τι είναι το Bitcoin;

Παρουσιάσεις

Το Bitcoin χρησιμοποιεί τεχνολογία peer-to-peer για να λειτουργεί χωρίς κεντρική αρχή ή τράπεζες. Η διαχείριση συναλλαγών και η έκδοση Bitcoins πραγματοποιούνται συλλογικά από το δίκτυο. Το Bitcoin είναι ανοιχτού κώδικα. ο σχεδιασμός του είναι δημόσιος, κανένας δεν κατέχει ούτε ελέγχει το Bitcoin και όλοι μπορούν να λάβουν μέρος. Μέσα από πολλές από τις μοναδικές του ιδιότητες, το Bitcoin επιτρέπει συναρπαστικές χρήσεις, που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από κανένα προηγούμενο σύστημα πληρωμών.

Το Bitcoin είναι ένα καινοτόμο δίκτυο πληρωμών και ένα νέο είδος χρημάτων.


Τι είναι το Bitcoin;


Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Ακολουθεί τις ιδέες που παρουσιάζονται σε μια λευκή βίβλο, από τον μυστηριώδη και φέροντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η ταυτότητα του ατόμου ή των ατόμων που δημιούργησαν την τεχνολογία Bitcoin παραμένει ένα μυστήριο. Το Bitcoin προσφέρει την υπόσχεση για χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών από τους παραδοσιακούς διαδικτυακούς μηχανισμούς πληρωμής και λειτουργεί από μια αποκεντρωμένη αρχή, σε αντίθεση με τα νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν Bitcoins σε φυσική μορφή, μόνο τα υπόλοιπα που διατηρούνται σε ένα δημόσιο καθολικό στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση. Τα Bitcoins δεν εκδίδονται ούτε υποστηρίζονται από τράπεζες ή κυβερνήσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμο χρήμα, το Bitcoin παρουσιάζει μεγάλη δημοτικότητα και έχει προκαλέσει την έναρξη εκατοντάδων άλλων εικονικών νομισμάτων που αναφέρονται συλλογικά ως Altcoins.

Κατανόηση του όρου Bitcoin

Το Bitcoin είναι μια συλλογή υπολογιστών ή κόμβων, που όλοι χρησιμοποιούν τον κώδικα του Bitcoin και αποθηκεύουν το blockchain του. Ένα blockchain μπορεί να θεωρηθεί ως μια συλλογή μπλοκ. Σε κάθε μπλοκ υπάρχει μια συλλογή συναλλαγών. Επειδή όλοι αυτοί οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν το blockchain έχουν την ίδια λίστα μπλοκ και συναλλαγών και μπορούν με διαφάνεια να δουν αυτά τα νέα μπλοκ να γεμίζουν με νέες συναλλαγές Bitcoin, κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει το σύστημα. Οποιοσδήποτε, είτε εκτελεί έναν “κόμβο” Bitcoin είτε όχι, μπορεί να δει αυτές τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται ζωντανά. Για να επιτύχει μια κάποιος μια απάτη, αυτός ο απατεώνας θα πρέπει να χειριστεί το 51% της υπολογιστικής ισχύος που απαρτίζεται από το Bitcoin. Το Bitcoin έχει περίπου 47.000 κόμβους από τον Μάιο του 2020 και αυτός ο αριθμός αυξάνεται, καθιστώντας μια τέτοια επίθεση αρκετά απίθανη.

Κρυπτονόμισμα

Το Bitcoin επίσης είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος. Τα “νομίσματα” των Bitcoins διατηρούνται χρησιμοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά “κλειδιά”, τα οποία είναι μεγάλες σειρές αριθμών και γραμμάτων που συνδέονται μέσω του μαθηματικού αλγόριθμου κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους. Το δημόσιο κλειδί (συγκρίσιμο με έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού) χρησιμεύει ως η διεύθυνση που δημοσιεύεται στον κόσμο και στην οποία άλλοι μπορούν να στείλουν Bitcoins. Το ιδιωτικό κλειδί (συγκρίσιμο με ένα PIN ATM) προορίζεται να είναι προστατευμένο μυστικό και χρησιμοποιείται μόνο για την εξουσιοδότηση μεταδόσεων συναλλαγών Bitcoin. Τα κλειδιά Bitcoin δεν πρέπει να συγχέονται με ένα πορτοφόλι Bitcoin, το οποίο είναι μια φυσική ή ψηφιακή συσκευή που διευκολύνει την εμπορία Bitcoin και επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία των νομισμάτων. Ο όρος “πορτοφόλι” είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς η αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται ποτέ “σε” ένα πορτοφόλι, αλλά μάλλον αποκεντρωμένα σε ένα blockchain.

Σύμφωνα με το επίσημο Ίδρυμα Bitcoin, η λέξη “Bitcoin” γράφεται με κεφαλαία στο πλαίσιο της αναφοράς στην οντότητα ή την έννοια, ενώ το “bitcoin” γράφεται με πεζά γράμματα όταν αναφέρεται σε μια ποσότητα του νομίσματος (π.χ. “I διαπραγματεύτηκαν 20 bitcoin “) ή οι ίδιες οι μονάδες. Η πληθυντική μορφή μπορεί να είναι είτε «bitcoin» είτε «bitcoins». Το Bitcoin συντομογραφείται επίσης συνήθως ως “BTC”.

Πώς δημιουργείται το Bitcoin

Το Bitcoin είναι ένα από τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία peer-to-peer για τη διευκόλυνση των άμεσων πληρωμών. Τα ανεξάρτητα άτομα και εταιρείες που κατέχουν την ισχύουσα υπολογιστική ισχύ και συμμετέχουν στο δίκτυο Bitcoin, αποτελούνται από κόμβους ή “ανθρακωρύχους”. “Οι ανθρακωρύχοι” ή τα άτομα που επεξεργάζονται τις συναλλαγές στο blockchain, έχουν κίνητρα για ανταμοιβές (την απελευθέρωση νέου bitcoin) και τις χρεώσεις συναλλαγών που καταβάλλονται σε bitcoin. Αυτοί οι “ανθρακωρύχοι” μπορούν να θεωρηθούν ως αποκεντρωμένη αρχή που ενισχύει την αξιοπιστία του δικτύου Bitcoin. Το νέο bitcoin κυκλοφορεί στους “ανθρακωρύχους” με σταθερό, αλλά περιοδικά μειωμένο ρυθμό, έτσι ώστε η συνολική προσφορά bitcoin να προσεγγίζει τα 21 εκατομμύρια. Από τον Ιούλιο του 2020, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια bitcoin που δεν έχουν ακόμη εξορυχθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Bitcoin (και οποιοδήποτε κρυπτογράφηση που δημιουργείται μέσω μιας παρόμοιας διαδικασίας) λειτουργεί διαφορετικά από το τραπεζικό νόμισμα. Στα κεντρικά τραπεζικά συστήματα, το νόμισμα απελευθερώνεται με ρυθμό που αντιστοιχεί στην αύξηση των αγαθών σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, ενώ ένα αποκεντρωμένο σύστημα όπως το Bitcoin καθορίζει το ρυθμό απελευθέρωσης εκ των προτέρων και σύμφωνα με έναν αλγόριθμο.

Εξόρυξη

Η εξόρυξη Bitcoin είναι η διαδικασία με την οποία βγαίνουν τα bitcoin σε κυκλοφορία. Γενικά, η εξόρυξη απαιτεί την επίλυση υπολογιστικά δύσκολων παζλ για να ανακαλυφθεί ένα νέο μπλοκ, το οποίο προστίθεται στο blockchain. Συμβάλλοντας στο blockchain, η εξόρυξη προσθέτει και επαληθεύει τα αρχεία συναλλαγών σε όλο το δίκτυο. Για την προσθήκη μπλοκ στο blockchain, οι “ανθρακωρύχοι” λαμβάνουν μια ανταμοιβή με τη μορφή μερικών bitcoin. η επιβράβευση μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 μπλοκ. Το μπλοκ ανταμοιβή ήταν 50 νέα bitcoin το 2009 και επί του παρόντος είναι 12,5. Στις 11 Μαΐου 2020, έγινε το τρίτο μισό, μειώνοντας την επιβράβευση για κάθε ανακάλυψη μπλοκ σε 6,25 bitcoin. Μια ποικιλία μηχανημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη bitcoin, όπου κάποια αποδίδουν υψηλότερες ανταμοιβές από άλλα. Ορισμένα τσιπ υπολογιστών που ονομάζονται ολοκληρωμένα κυκλώματα ειδικής εφαρμογής (ASIC) και πιο προηγμένες μονάδες επεξεργασίας, όπως μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) μπορούν να επιτύχουν περισσότερες ανταμοιβές. Αυτοί οι περίπλοκοι επεξεργαστές εξόρυξης είναι γνωστοί ως “εξέδρες εξόρυξης” (mining rigs).

Ένα bitcoin διαιρείται σε οκτώ δεκαδικά ψηφία (100 εκατομμύρια του ενός bitcoin) και αυτή η μικρότερη μονάδα αναφέρεται ως Satoshi. Εάν είναι απαραίτητο, και εάν οι συμμετέχοντες ανθρακωρύχοι αποδεχτούν την αλλαγή, το Bitcoin θα μπορούσε τελικά να γίνει διαιρετό σε ακόμη περισσότερα δεκαδικά ψηφία.

Λάβετε Bitcoin ως πληρωμή

Τα Bitcoin μπορούν να γίνουν δεκτά ως μέσο πληρωμής για προϊόντα που πωλούνται ή παρέχονται υπηρεσίες. Εάν διαθέτετε κατάστημα, απλώς εμφανίστε μια πινακίδα με την ένδειξη “Το Bitcoin Είναι Αποδεκτό” και πολλοί από τους πελάτες σας μπορεί κάλλιστα να σας πληρώνουν μέσω Bitcoin. Οι συναλλαγές μπορούν να ολοκληρωθούν με μια διεύθυνση πορτοφολιού, μέσω κωδικών QR και μέσω εφαρμογών σε κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ. Μια διαδικτυακή επιχείρηση μπορεί εύκολα να δεχτεί bitcoin με την προσθήκη αυτής της επιλογής πληρωμής μαζί με τις άλλες που προσφέρει π.χ. πιστωτικές κάρτες, PayPal κ.λπ.

Δουλεύοντας για Bitcoin

Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να πληρώνονται για την εργασία τους σε Bitcoin. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, όπως η δημιουργία οποιασδήποτε υπηρεσίας διαδικτύου και η προσθήκη της διεύθυνσης πορτοφολιού bitcoin στον ιστότοπο ως μέθοδο πληρωμής. Στο διαδίκτυο, θα βρείτε αρκετούς ιστότοπους εργασίας που είναι αφιερωμένοι στο ψηφιακό νόμισμα.

Επένδυση σε Bitcoin

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Bitcoin που πιστεύουν ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι το μέλλον. Πολλοί από αυτούς που υποστηρίζουν το Bitcoin, πιστεύουν ότι διευκολύνει ένα πολύ πιο γρήγορο σύστημα πληρωμών χαμηλών τελών για συναλλαγές σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν υποστηρίζεται από καμία κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα, το bitcoin μπορεί να ανταλλαχθεί με παραδοσιακά νομίσματα. Στην πραγματικότητα, η συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του δολαρίου προσελκύει πιθανούς επενδυτές και εμπόρους που ενδιαφέρονται για “παιχνίδι” στην αγορά συναλλάγματος. Πράγματι, ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση έναντι των εθνικών νομισμάτων και των παραδοσιακών προϊόντων όπως ο χρυσός.

Όπως κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο, η αρχή της χαμηλής αγοράς και της υψηλής πώλησης ισχύει για τα bitcoin. Ο πιο δημοφιλής τρόπος συγκέντρωσης του νομίσματος είναι μέσω αγοράς σε ανταλλακτήριο Bitcoin, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να κερδίσετε και να αποκτήσετε Βitcoin.

Choose Your Language »